Det kommer av sig själv...

Den här bilden som du ser ovan tog jag ett tag sedan i Malmö på Ribersborgs-stranden av en av våra yogaeleven. Jag ville ta en lite annorlunda meditationsbild, med fiskmåsar i bakgrunden.

Om du studerar på bilden lite ser du varifrån vinden kommer och hur måsarna låter vinden att bära sig i luften och det gjorde dom en stund innan dom bestämde sig att hitta den rätta brödbiten bakom den mediterande modellen (som modellens 5 årig dotter assisterade oss med) och sedan flög dom iväg.

Vad jag som fotograf (och yogalärare) ville förmedla här är att se måsarna bakom och ovanför den mediterande modellen som dina tankar!

Det är naturligt att ha tankar

Det är naturligt att ha tankar och du ska tillåta alla tankar att uttrycka sig och inte pröva undertrycka dom. För att tankar skapar känslor och om man prövar undertrycka det negativa som dyker upp då och då så kan det komma en liten emotionell explosion en dag…

När man mediterar är det möjligt att låta tankarna (måsarna) att sväva runt i huvudet utan att man involverar sig i dom. I meditationen lär man sig att SE tankarna som något som du betraktar utifrån.

Så hur vet man i meditationen att nu ser jag på mina tankar (måsar)? Svaret är mycket lätt – när du har tränat på att se på dina tankar i meditationen känner du en lätt känsla i dig – en behaglig tomhets känsla i huvudet/sinnet och du blir mer och mer avspänd (ibland en aning sömnig så att huvudet börjar nicka till) och upplever inre stillhet.

Tankarna är som måsarna på bilden, dom kommer och går, ibland dyker upp bara en tanke och ibland många på en gång, allt beror på vad du har upplevt just innan du började med meditationen.

Är jag nu involverad i en tanke?

När jag mediterar hur vet jag att nu har jag involverat mig i en tanke? Då upplever du spänning i huvudet och kroppen känns rastlös, du har svårt att sitta still för att plötsligt upptäcker du att nu kliar det någonstans eller nu gör det ont i knäet… men allt det här är psykisk… det betyder att du blev involverad i en tanke och det skapade en fysisk reaktion i kroppen.

Därför är det bra att följa med en meditationsteknik som hjälper dig steg för steg att komma närmare till inre stillhet. Genom att praktisera en och samma teknik regelbundet känner du hur du blir bättre och bättre på det och får mer och mer ut av meditationen.

Men kärleken…

När det gäller meditation har jag fått en fråga en gång: “Men hur kommer kärleken in i det hela? Du pratar alltid om spänningar, stress och oro.”

Ja det stämmer, det gör jag. Det för att – KÄRLEKEN KOMMER AV SIG SJÄLV – men först måste man jobba med sig själv lite, och lära känna sig själv. Det kan man göra på flera olika sätt men yoga och meditation är en av dom bästa verktygen som kan hjälpa till i den processen. OCH när du har släppt spänningar och oro från kroppen och sinnet – följer stillheten och kärleken med av sig själv för att du kommer kontakt med något djupare i dig själv – som kärlek, närvaro, att jag är.

Vigyana Shakti

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *