Lär dig att meditera
7 anledningar varför meditation borde vara del av din vardag
Här kan du läsa om dom 7 mest gynnsammaste effekterna som man lägger märke till när man kommer igång med meditation mer regelbundet i sin vardag.
Punkterna nedan är lärarens Vigyana Shakti erfarenhet av 19 års användande av meditation.
- Du sover bättre – Meditation ger en paus för hjärnan och du blir lugnare både i sinnet och i kroppen. Därför somnar du snabbare och sover djupare (utan oro) och hela natten, har finare drömmar och du vaknar utvilad och klar nästa dag.
- Du blir bättre på att hantera stress – Stress i smådoser är bra för att hålla hjärnan skarp och fokuserad. Men långvarig stressande kan skapa alla möjliga hälsoproblem (som t.ex. utbrändhet och depression m.m.). Regelbunden meditation ger dig en dos av medveten vila, du aktiverar den parasympatiska nervsystemet och du blir lugn. En lugn kropp och samlad sinne kan hantera en stressig vardagssituation och fortfarande ha koll på läget.
- Du får din kreativitet att blomstra – En kreativ person behöver ge en paus för hjärnan (gäller inte bara konstnärlig arbete, men alla yrken och yrkespositioner, entreprenörer som känner sig kreativa i sitt jobb) för att komma på nya idéer och lösningar på olika problem. Dom bästa idéerna kommer till dig när hjärnan befinner sig i ett meditativt vilotillstånd.
- Du kan hantera depression eller bli helt kvitt av det – Om du just nu tar antidepressiva läkemedel och vill sluta med det (eller börja trappa ner), men vågar inte, är meditation ett måste till dig (speciellt meditation som heter Antar Mauna – Inre Stillhet). Din daglig medicin ska vara daglig meditation. När du börjar använda meditation dagligen vågar du att släppa taget och uppleva och acceptera din livssituation som den är. Du upplever mer närvaro i din vardag och kommer i kontakt med dig själv, och öppnar upp till din omgivning igen.
- Du hittar mening i ditt liv – Att lära känna sig själv och vad man vill i livet kan man kalla för är en spirituell process, en inre resa som kan ta lite tid. Om du går runt med en tom känsla inom dig just nu och vet inte vad du borde göra med ditt liv, är det rätt tid att introducera sig till meditation. Regelbunden meditation ger dig ett nytt perspektiv i ditt liv. Du inser att när du får dig själv på plats blir också ditt liv meningsfullt oavsett omständigheter.
- Du blir helt enkelt en trevligare människa att umgås med – En person som har mediterat utstrålar behaglig energi och närvaro. Det är något som känns attraktivt för många och därför vill man gärna vara i ditt sällskap.
- Du blir klar och uppmärksam – Att vara klar i sinnet och mer uppmärksam i sin vardag verkar vara det sista vad människor tänker på när dom söker sig till meditation. Men det är det du borde sträva efter om du vill ha förändring i ditt liv. Ett klart sinne är glad och alert och kan ta kloka beslut.
Två meditationstekniker
Vi undervisar i två olika meditationstekniker, Antar Mauna – Inre Stillhet och Vishuddhi Shuddhi – Energins Källa meditationen.
Man blir introducerad till båda meditationsmetoderna redan på en vanlig yoga- och meditationskurs. Men där hinner vi bara gå igenom dom första stegen av meditationerna. Om man vill lära sig hela från grunden ska man delta en hel meditationskurs.
Meditationskurs i tre nivåer
Nivå 1 är cirka 11-12 gånger – En mycket omfattande meditationskurs med både teori och mycket övning. Här lär du dig två olika meditationstekniker och blir introducerad till många andra tekniker som en yogatradition innehåller.
Nivå 2 är en kurs som nu kallas för GULDKURS. En videokurs med 30-40 kortare lektioner (15-50 min) med både yoga och många olika meditationer som du kan köpa efter du har gått nivå 1. Läs mer HÄR.
Nivå 3 är 8-9 gånger och är ännu en fortsättningskurs till dom som vill lära sig ännu mer om meditation.
Obs! Även om du har mediterat innan måste du börja med Nivå 1. Alla andra nivåer är baserad på det du lär dig på din första meditationskurs.
Du kan delta kursen i en grupp i yogarummet eller följ lektionen hemifrån via ZOOM Livesändning. Zoom kursdeltagare och heltids studerande, arbetslösa eller pensionärer får rabatt av den fulla kursavgiften.
Alla våra lektioner Livesänds och spelas in via Zoom. Det betyder att om man inte kan delta på vissa dagar kan man få en länk till inspelningen efter lektionen och då kan du se på klassen i den tiden som passar dig.
Meditation Antar Mauna – Inre Stillhet
I Inre stillhets meditationen tränar man sin förmåga att uppleva och ”se” sinnets olika tillstånd. Med en neutral attityd låter man sinnet uttrycka sig utan att identifiera sig med dess innehåll. Denna tekniken lär man sig att använda medan man mediterar men man kan också ha mycket nytta av den i det vardagliga livet.
Sinnet är aktivt hela tiden och vill gärna distrahera oss. Men med denna meditationsmetoden lär man känna sinnets mönster och vad den har för vanor. Genom att följa meditationens olika steg ändras ens tillstånd så att oro och bekymmer inte längre kan hålla sig fast och istället blir man uppfylld av en djup inre ro.
Meditationen Inre stillhet har 7 steg.
Meditation och traditionen
”Jag har haft tur att lära mig flera avspännings- och meditationstekniker från min lärare Swami Janakananda, grundare av Skandinavisk Yoga och Meditationsskola här i Norden. Han har bevarat den ursprungliga traditionen i sin undervisning så som han lärde sig den från sin lärare Swami Satyananda i Indien. Traditionen som han nu har fört vidare i 50 år. Han har utbildat många yogalärare inom skolan och inspirerat människor inte bara här i Nordeuropa men i hela världen.”
– Vigyana Shakti
Swami Janakananda
Swami Satyananda
Meditation Vishuddhi Shuddhi – Energins Källa
Här har vi en helt annan meditationsform än den ovan nämnda.
Energins källa meditationen bygger på en andningteknik som heter ujjayi pranayama – betyder psykisk andning. Här andas man långsamt och djupt in och ut med ett lätt viskande ljud i halsen och håller andan en liten stund efter varje inandning och utandning. Denna andningsteknik frigör spänningar i kroppen och sinnet och man upplever större klarhet och bättre koncentrations-förmåga.
I själva meditationen lär man känna kroppens olika energiströmmar – så kallade passager och använder även ett mantra för att fördjupa effekten.
Recensioner från några av våra meditationskurs deltagare
När jag startade kursen så hade jag som mål att lära mig att meditera på egen hand och att få lära mig en teknik som passar mig, vi är ju alla olika och alla meditationstekniker passar inte alla lika bra. Ett annat mål var att få uppleva en inre ro, inre lugn och lycka – jag har upplevt det flera gånger tidigare och ville uppleva det igen, eller snarare lära mig att ta fram det på kommando.
Det här är den mest omfattande kurs jag någonsin gått inom yoga och meditation. Jag har en ganska vanlig kropp där jag är mycket flexibel i vissa delar av kroppen (höfter och ländrygg) och mycket stel i andra delar (skuldror och nacke). För att kunna sitta länge i en meditationsställning är det viktigt att kroppen är totalt avspänd om man ska kunna komma in i något meditativt tillstånd. Vi fick därför lära oss olika asanas, böljeandning och yoga nidra för att lära våra kroppar total avslappning och därmed skapa de rätta förutsättningarna för att kunna komma in i det meditativa tillståndet. Många andra som lär ut meditation går direkt in för att lära ut själva meditationstekniken, MEN de tar ingen som helst hänsyn till att kroppens alla spänningar behöver åtgärdas först.
Vi fick lära oss två olika meditationer. Energins Källa och Inre Stillhet. Jag upplevde att Energins Källa var precis det jag och min kropp behöver just nu vilket ledde till att jag övade på den dagligen tillsammans med böljeandning och olika asanas. Då vår lärarinna (Vigyana) är mycket generös så fick vi två ljudfiler med de båda meditationerna efter kursen slut, så att vi kan fortsätta öva med ljudfilerna tills vi minns meditationerna utantill och kan praktisera de helt själv. Men också för att vi ska kunna lyssna på de emellanåt som en repetition när vi övar helt på egen hand. Vi fick även en tredje meditationsteknik, en överraskning sista kursdagen, att ta med oss och öva på som ett alternativ till Inre Stillhet. En mycket positiv överraskning då den tredje meditationen är enkel och en väldigt bra utgångspunkt innan man går vidare och djupare med Inre Stillhet.
Yoga nidra är som en egen kurs i sig. Det är en djup avspänning som är mycket mycket kraftfull. Den är svår att lära sig på egen hand, men man kan öva till kursens inspelningar. Har du lätt för att somna på kvällen och/eller redan har en inrotad dygnsrytm så är yoga nidra något som ska utföras på morgonen/förmiddagen. Har du däremot svårt att somna och/eller har oregelbunden dygnsrytm är yoga nidra utfört på kvällen antagligen din lösning. Då kursen var online och spelades in så kunde vi elever själva känna efter när den bästa tiden på dygnet är för att praktisera. Teknikerna är så kraftfulla att det är viktigt att lära sig vilken tidpunkt det passar för just dig att utöva yogan för att få mest möjligt ut av kursen. Då jag inte kan utöva yoga på kvällen, utan att störa min sömn, så var det perfekt att bara titta på inspelningen av kursen på morgonen istället. Bra med lärare som är så flexibla och vill tillmötesgå alla sina elever.
Slutligen så måste jag nämna Pratyahara. En teknik för att lära oss att komma förbi det obehagliga/smärtsamma och gå vidare ändå. Ett exempel är när du ligger i en yogaställning en längre stund, säg 5 minuter, och du är stel. Då kommer din kropp att känna ett starkt obehag, kanske t.o.m. smärta, i början MEN med pratyahara så lär du dig att gå in i det obehagliga/smärtsamma och ”stå ut” ända tills det släpper. Det var oväntat att få lära sig en teknik som gör att du får lättare att klara av att stå ut med obehag/smärta på en meditationskurs, men helt klart en av höjdpunkterna.
Jag har fått lära mig tre olika meditationstekniker och vilken av de teknikerna som fungerar bäst för min kropp just nu. Jag har fått lära mig att jag måste yoga och meditera på morgonen för att få sova om natten. Jag har fått lära mig en teknik som hjälper mig att ta mig igenom obehagliga/smärtsamma/jobbiga yogaställningar, tankar och känslor och komma ut på andra sidan med färre spänningar i kroppen. Jag har fått en radikalt förbättrad tarmfunktion och avföring (jag är övertygad om att det har med böljeandningen och energins källa att göra) och jag känner ett inre lugn. Det inre lugnet kom först i slutet av kursen men fortsätter jag bara att öva så tror jag det inre lugnet kommer att bli permanent.
Till framtida elever: oavsett vad du vill få ut av en meditationskurs så är det här kursen du bör välja. Den har allt.
Tusen tack för att du varit min lärarinna, Vigyana.
Bästa hälsningar,
Christina Persson
Meditationen Inre stillhet – ett förhållningssätt till livet.
”Livet kan vara som ett trassligt garnnystan innan jag börjar meditera, men efter meditationen Inre Stillhet, är livets trådar vackert utredda. Meditationen hjälper mig att urskilja tankar och känslor och jag fylls av lugnet att jag inte behöver göra något annat än att låta allt existera precis som det är.
Att se tankar och känslor, just som tankar och känslor och låta de få finnas, utan att jag lägger mig i och försöker styra och ställa, det är det jag övar på. Meditationen Inre Stillhet är inte bara en meditationsteknik, det är ett förhållningssätt till livet!”
/ Karin
Sydsveriges Yoga & Meditation i Malmö
Med Vigyana Shakti
Tel. 0721 90 22 99
Epost: info@sydsverigeyoga.se