Senioryoga med avslappning

Prova på en Senioryoga-klass hos oss.
Klicka på introduktions videon och få mer information om lektionen.

Boka prova på 

Välj den rätta prova på lektionen genom att klicka på bilden & boka en plats.

Senioryoga i Malmö – mjuk yoga för äldre

Nästa Senioryoga-kurs börjar 2/2-22/3 och är 8 fredagar kl. 10.00-11.30.

Delta i kursen i vårt fina yogarum eller hemifrån via Zoom – oavsett var i Skåne du befinner dig.

Senioryoga är skapad till dig som söker en mjukare yogaform.

Våra Senioryoga klasser börjar alltid med att ligga på rygg en stund. Du låter först kroppen falla till ro och därefter gör vi ett yogaprogram där du går genom hela kroppen med olika yogaövningar. Vid varje lektionstillfälle gör du olika program som kan ta upp till 45-50 min och därefter gör vi andningsövningar, djupavspänning och ibland mediterar vi även helt till sist.

Hela lektionen har ett naturligt flöde och upplevs både som djupt avslappnande och uppiggande, och är mycket omtyckt av våra elever oavsett ålder.

Vår Senioryoga-lärare är Vigyana Shakti och hon har 19 års erfarenhet i yogaundervisningen, så du är i trygga händer!

Detta att man är lite äldre behöver inte betyda att man ska välja just Senioryoga, för att det är väldigt individuellt i vilken fysisk form man är.

Men Senioryoga kan vara bra att börja med ifall du är osäker på din fysiska förmågan när det gäller just yogan.

 

Senioryoga i Malmö

Leif och yoga

När och varför började du med klassisk yoga?

Jag gick min första yogakurs våren -97 hos Skandinavisk Yoga och Meditatiosskola. Men därefter blev det paus från yogan i flera år. Detta berodde på att jag var nyinflyttad till Malmö och fortfarande var yrkesverksam med uppdrag på andra orter, vilket gjorde att jobbet fick prioritering.

Men efter pensionen, under flera långa resor i Indien där jag umgicks med spirituella människor blev jag återigen nyfiken på yoga, och började med det igen 2013. Då kändes det helt rätt och jag hade tid att ägna mig åt mig själv och deltog på alla Vigyana Shakti´s yoga och meditationskurser på Sydsveriges Yoga och Meditations Center i Malmö.

Nu som pensionär 70+ har jag fortsatt att utöva både yoga och meditation dagligen på egen hand, och det har jag gjort i 3 år.

Tycker du att din ålder är ett hinder för att göra yoga?

Jag har inte haft några problem att utöva yoga och meditation med hänsyn till min ålder. Tvärtemot har jag blivit mycket smidig i hela min kropp och hållit mig välmående och på rätt sida av godkänt BMI. Jag har vidare lärt mig att lyssna på min kropp och anpassa utövandet efter förmågan.

Hur ofta gör du yoga och hur ser ditt yogaprogram ut?

Jag utövar yoga dagligen ensam hemma och har 8 olika program, skapade själv efter boken ”Yoga, Tantra och Meditation i min vardag” och med hjälp av Vigyana Shakti och min indiske inspiratör. Programmen täcker tillsammans alla de c:a 50 asanas (yogaställningar) jag lärt mig med rik omväxling. Det passar mig att variera då jag inte vill fastna i ett mönster.

Vigyana Shakti har intervjuat Leif som har deltagit på flera av våra kurser och nu utövar yoga hemma på egen hand. Läs vad han har att säga om yoga och meditation i vardagen.

Yoga för seniorer

Mediterar du även? Om ja, berätta vilken meditationsteknik använder du?

Efter det dagliga yogapasset som är på 20-30 min mediterar jag under 30 min. Jag har lärt mig och praktiserat olika meditationstekniker, och har idag funnit en egenskapad teknik jag fungerar bra med. En teknik som skänker mig fullständig avslappning och avkoppling, och jag kan stundtals uppleva värme och glädje samt mörker i meditationen.

Vad får du ut av yoga och meditation, påverkar det din vardag?

Jag är och har förblivit mycket smidig och mjuk i kroppen samt funnit större sinnesfrid och ser min yoga som förberedelse för efterföljande meditation. Denna i sin tur förstärker min mindfulness och jag har ett lägre tempo i livsföring och umgänge. Jag har dessutom fått en hel del insikter om mig själv och fått svar på vissa existentiella frågor i meditationen.

Vad skulle du vilja säga till de personer som tror att dom är för gamla eller stela att börja med yoga för seniorer?

Jag har vid ett flertal tillfällen rekommenderat mina vänner att börja. Detta gäller både 80/90 talister som jämnåriga och många av dessa har påbörjat kurser hos Vigyana Shakti. Kroppen sätter inga gränser enligt min erfarenhet (t.ex. i form av ryggont eller muskelvärk), bara man lyssnar på kroppen och anpassar rörelserna. Som jag erfarit kan rörelserna utökas succesivt och man kan stanna kvar i ställningarna längre. Speciellt andningsövningarna ger mig en total avslappning.