Yoga i verkligheten

Även om den moderna yogalitteraturen är där för att inspirera oss ger det mesta man kan hitta på hyllorna en rätt så ytlig bild av yoga. Nu pratar jag mest om den visuella delen av yoga och hur det presenteras till oss i bildform.

Visst kan det vara imponerande att se på en vig kropp i en perfekt yoga ställning. Det är många som fascineras av det och det har jag också en gång gjort när jag började med yoga. Men nu efter att ha praktiserat det många år uppskattar jag dom enklare yogaövningarna mer och mer och blir inte imponerad längre av någons (eller min egen) fysisk flexibilitet. Det för att jag vet att yoga har mycket mer att erbjuda (jag talar alltid om den klassiska yogan).

Jag ser inte att folket på dom moderna yogabilderna går på djupet med det dom praktiserar. Det är alldeles för fiiint och romantiskt, så ser man inte ut när man utövar yoga på riktigt. Därför fick jag lust till visa något annat. Så jag fotograferade mina yoga-elever medans dom gjorde yoga hemma.

På dom här fotografierna ser du inga super asanas vid solnedgång eller vattenfall. Men du
ser hur helt vanliga människor utövar yoga bland soffor och skåp i sina hem och går på djupet med det dom gör. Jag strävar inte efter att visa perfektionismen eller hur gammal eller hur vig man ska vara. Men istället vill jag visa att även om alla asanas inte ser helt fullkomliga ut så får man mycket ut av yogan ändå. Varför annars har mina elever (som du ser på bilderna) fortsatt med yoga och praktiserat det flera år?! (Det skriver jag eftersom det är flera yogaställen som påstår att man får tyvärr ingenting ut av yoga om man inte ser helt perfekt ut i en asana … vilken nonsens!) Alla mina yogamodeller är trogna yogautövare som praktiserar yoga och meditation regelbundet.

Dom som jag fotograferade råkade vara mest män. Det var inget jag hade planerat eller tänkte på när jag tog bilderna. Men tycker att det är fint att visa att män gör också yoga! Vilket är ju självklart men det är en del män som går runt med en föreställning att yoga är bara för kvinnor. Nej, så är det inte. Yoga är helt “down to earth” verktyg som kan få ens vardag att kännas rikare och mer meningsfull, och är tänkt för alla, män och kvinnor