Skillnad på yoga och YOGA

Ryggsträck

Du har nog undrat vad är det för skillnad på den klassiska yogan vi gör och allt det andra som finns där ute.

Vill börja med en liten historia.

Några år sedan undervisade jag på en intensivkurs som varade i två veckor med 2,5 timmes undervisning varje dag. Den 6:e dagen kom en av eleverna till mig efter lektionen och sade att hon var en professionell dansare, något som hon har hållit på med hela sitt liv (hon var vid 35 års åldern). Det var hennes första yogakurs och hon berättade att under kursens gång har hon upp-täckt att hon har aldrig verkligen känt sin kropp
Det måste ha varit en sensation för henne för att hon var rörd till tårar när hon sade det.

Det som hon upplevde efter en veckans intensivyoga kan vissa upptäcka efter bara en lektion, andra efter en hel kurs eller för någon kan det även ta flera kurser. Efter sin första erfarenhet med yoga oavsett om det är efter en lektion eller en hel kurs så kan alla inte sätta ord till det som dom upplever, mer än att det känns väldigt bra i kroppen. När man då får sin första wow-upplevelse (som den kvinnliga dansaren som upptäckte att hon har en kropp även om hon jobbar med sin kropp dagligen) vill man gärna återvända till yoga och erfara det igen.

Så vad är trixen men den typen av yoga vi gör?
Som du vet är våra lektioner ganska långa och delad upp till flera olika moment. När det gäller den fysiska delen av lektionen (Asanas – yogaställningar) så tränar vi inte yoga men vi utövar yoga. Det betyder att man får lov att praktisera yoga efter sin egen förmåga utan att sträva efter att det ska se perfekt eller snyggt ut.
Ibland när någon får veta att jag håller på med yoga och utan att veta min bakgrund säger dom: ”Aa va`roligt, jag tränar också yoga!” och jag bara svarar ”Ok.”.
Ordet träning i det sammanhanget betyder att ta i. Men man behöver inte ta i när du utövar yoga. I alla fall inte på det sättet så som vi gör det, och vet du vad, du kommer fortfarande få lika mycket ut av det (om inte mer)!

Om någon säger till mig att ”jag tränar yoga” vet jag precis att dom går och svettas i en varm yogastudio och står i en ställning flera minuter för att bränna kalorier. Om det är det man är ute efter så visst kan man göra det. Det är ändå bättre att röra på kroppen än att inte göra något alls. Men om yoga görs på det sättet, då kan man kalla det för fitness yoga. Något som har ingenting med den ursprungliga yogan som vi praktiserar att göra. Yoga andan försvinner helt om man lägger för stor fokus bara på den fysiska delen. Resultatet är en ren akrobatik där vissa kan även gå så långt att dom skadar sin kropp.

Yoga från den gamla klassiska traditionen är inte träning där man ska ta i och kämpa och svettas, men är ett helt annat sätt att röra på kroppen. Det är en mycket mer medveten, lyssna på kroppen process, och vi faktiskt vilar i vissa yoga asanas. Under våra rörligare och aktivare yogaprogram är tempot inte för snabb och känns som ett naturligt flöde från den ena övningen till den andra. På så sätt hinner man känna efter hur långt man kan komma in i olika ställningar och yogalektionen blir en behaglig upplevelse. Det är för att man är mycket mer närvarande i sin kropp.

På sättet hur vi utövar yoga har fått mig att känna att min kropp är en organisk varelse. Redan under eller efter ett yogaprogram känner jag att jag kommer i kontakt med mig själv och min kropp. Det är som det börjar en slags kommunikation mellan oss två (mig och min kropp) och jag upplever min kropp som min bästa vän. Och bästa vänner ska man ta hand om. Det är inte bara jag, jag, jag, men efter ett yogaprogram är det vi!

När jag befinner mig på resande fot långt hemifrån kan det hända att jag slarvar lite med min yogapraksis. Men när jag väl sätter igång och sitter upp i en meditationsställning och slutar ögonen så känns det som att ”komma hem”. Jag fylls med en känsla av värme och inre ro. Även om jag skulle befinna mig på andra sidan av jordklotet får yoga känna mig hemma – hemma hos mig själv. Låter lyriskt men det är sant.

Det handlar inte om att kunna sätta fötterna bakom nacken (eller jo det är lite kul när man kan göra det men att vara vig behöver inte vara kärnan i yogan), men det handlar om attityden – hur du utövar yoga.

Din kropp är den dyraste och käraste egendomen du har. Behandla den väl och med kärlek. Genom att inkludera yoga i din vardag är ett sätt att göra det på. Så får vi hoppas på att kroppen din kan ge dig ett långt och lyckligt liv tillbaka.

—-
Det att vi inkluderar även andningsövningar, avspänning och meditation in i en yogalektion gör att vi skiljer oss mest från det yoga utbudet som finns där ute. Men den artikeln kommer en annan gång. Tyckte bara att det var viktigt att berätta vad är skillnad på yoga och YOGA.