• Montenegro Yoga Retreat

Gör dig klar till Montenegro

Är du redo att njuta av Montenegros berg och grönskan, turkos havet, vandringar, äta god vegetarisk mat och göra yoga och meditera samtidigt?

Det är jag. Efter att ha guidat bara kvällskurser i 7 år ser jag mycket fram emot att undervisa en yoga retreat i en helt annan miljö.

Jag räknade hur många yoga retreater jag har tagit hand om under åren jag bodde på Retreat Centret i Småland… och det blev 92! Det betyder allt från undervisning till det praktiska som matlagning, städning, ta hand om kursgårdens 7 hästar och ridturer med elever i den Småländska skogen, administration, ekologisk lantbruk och mycket, mycket, mycket mer.

Nu står Montenegro på yoga menyn i sommar och jag Vigyana Shakti vill ge en intensiv upplevelse.

Montenegro Yoga Retreat

Det finns plats för 14 personer i yogarummet i Montenegro, samma antal som på vår yogaskola i Malmö! Det betyder att retreat centret kan ta emot totalt 14 ivriga yoga- och vandringselever.

Alla kan tyvärr inte få ett enkelrum men det går helt fint att dela rum med en person. Dom flesta rum är dubbelrum, det finns bara ett fyrbäddsrum och många rum har utsikt över havet och vissa rum har även balkong. Alla rum har eget badrum med toalett.

På vår 7-dagars retreaten kommer vi vara fria från mobiler, dator och allt annat elektronisk för att få en total vila av det vi brukar vanligtvis ha runtomkring oss. Den regeln ska du respektera om du vill få ut så mycket som möjligt av dom 7 dagarna i ditt liv.

Vi kommer även ha 1,5 dags tystnad under retreaten, du talar inte, skriver inte och läser inget. En ordentlig introduktion kommer jag ge när det blir dags för den härliga tystnads perioden.

Montenegro Yoga Retreat

Pris för 7 dagars yoga, meditation & vandring retreat i Montenegro

I priset här nedan är det inkluderat logi, 3 vegetariska måltider per dag – för 7 dagar, yoga och meditations undervisning och 2-3 gemensamma vandringar (flyg och hämtningar från och till flygplatsen är inte inkluderade).

4-bäddsrum med eget badrum: 5950 kr (varav anmälningsavgift 1500 kr)
Dubbelrum med eget badrum: 6750 kr (varav anmälningsavgift 1500 kr)
Enkelrum med eget badrum: 8100 kr (varav anmälningsavgift 1500 kr)

Det första man betalar in är anmälningsavgiften 1500 kr.

Om man inte kan betala in hela kursavgiften på en gång kan man dela upp sin betalning och betala i 2 omgångar. För delbetalning, se här:

4-bäddsrum – Anm 1500 kr – 2:a betalning 2225 kr – 3:e betalning 2225 kr
Dubbelrum – Anm 1500 kr – 2:a betalning 2625 kr – 3:e betalning 2625 kr
Enkelrum – Anm 1500 kr – 2:a betalning 3300 kr – 3:e betalning 3300 kr

2:a betalningen ska betalas senast den 31 maj.
3:e betalningen ska betalas senast den 28 juni.

Här nedan kan du fylla i anmälningsblanketten och betala in anmälningsavgiften 1500 kr.

När ska du vara i centret

Retreaten börjar på lördag den 3/8 och vi har vår första lektion redan lördag kväll. Det betyder att du måste vara på plats kl 16.00 på centret. Kvällsmaten serveras när alla har anländit. Efter maten är det lite fritid så man har tid att packa upp och se sig omkring i centret och därefter har vi introduktion och kort yoga och meditation innan kvällen är slut.

Om du inte hittar passande flyg just i den tiden för att vara där i tid finns det möjlighet att komma som tidigast en dag tidigare till centret. Du betalar själv för extra natten direkt till Retreat Centret. Eller ge dig själv en dags turist runda i Montenegro eller Kroatien och kom i tid till retreaten börjar.

Samma gäller om du inte hittar passande flyg lördagen efter, att du kan antingen stanna en natt till på centret (men du måste betala själv för extra natten) eller det finns många andra ställen du kan övernatta och upptäcka Montenegro eller Kroatien efter retreaten och flyga tillbaka på söndag.

Turkos havet
Montenegro Yoga Retreat

Yoga, meditation & vandring retreaten i Montenegro är 7 dagar, 3-10 augusti och börjar kl. 17.00 på lördag den 3/8 och slutar en vecka senare den 10/8 kl. 14.00.

Dagarna kommer se ut ungefär så här:

6.30-8.15 Yoga & Andningsövningar
8.15-8.50 Frukost
9.00-10.15 Karma yoga (alla kursdeltagare hjälper till med olika praktiska saker på centret)
10.30-11.30 Yoga Nidra & Meditation
11.30 Lunch
Fritid eller gemensamma vandringar
17.00-18.30 Yoga & Andningsövningar
18.30 Kvällsmat
Fritid
20.45-21.45 Meditation, song, dans, föredrag

Karma Yoga

Vad är Karma Yoga?

När man ser på hur en ungefärlig retreat dag kan se ut ser man att efter frukost är det en aktivitet som heter Karma yoga upp till 1h och 15 min. Det står att alla kursdeltagare ska hjälpa till med olika praktiska uppgifter under den tiden.

På en yoga retreat är Karma yoga ofta inkluderad som en del av kursen och som en del av fördjupningsprocessen. Varför? Om du ser på hur en kursdag ser ut ser du att man är i yogarummet upp till 3-4 gånger om dagen och gör antingen yoga eller mediterar. Det betyder att när man intensifierar sin yoga och meditation utövande får man också mycket energi av det, och den energin ska användas!

Man går djupt i yogarummet men utanför yogarummet aktiverar man sig på ett annat sätt, genom att hjälpa till med en enkel och praktisk uppgift.

Vad kunde vara en enkel Karma yoga uppgift?
Det du gör upp till 1h och 15 min på kurscentret kan vara t.ex. att du hjälper till att förberedda lunchen (tillsammans med en kock som är huvudansvarig), hjälper till att hålla det rent på centret, göra yogarummet i ordning till nästa lektion, jobba i trädgården, gå ner till havet och samla plast eller små skräp på stranden som kommer från havet etc. Den sista aktiviteten ska vara väldigt populär enligt kurscentret. Glädjen av Karma yoga är större när man gör det i en grupp tillsammans med andra.

Man kan kalla Karma yoga för ”selfless service” och det är inte så viktigt vad du gör men bara att du håller dig aktiv och få glädje av att hjälper till och göra något gott för andra.  Man kan rotera runt kring olika uppgifter på olika dagar.

Efter Karma yoga perioden (som är varje förmiddag efter frukost) går man tillbaka till yogarummet och jag guidar dig en avspänning och meditation. Det betyder att hela morgonrutinen från yoga på morgonen till efter meditationen är som ett flöde från en aktivitet till nästa och allt sker i en lugn tempo.

Montenegro Yoga Retreat

Resa till Montenegro

Den närmaste flygplatsen till centret är Podgorica i Montenegro, cirka 1 h bilresa från flygplatsen. Centret ligger även nära Kroatiens flygplats Dubrovnik, cirka 3 h bussresa. Om man köper biljett till Podgorica kan centret hämta dig från flygplatsen som kostar 35 Euros. Om det är en grupp som kommer samtidigt betalar man 15 Euros för hämtning.

Om man köper biljett till Dubrovnik – Kroatien, fixar man själv transporten. Bussresa kan kosta cirka 8-20 Euros till centret. Retreat centret ligger helt exakt i Petrovac/Bulgariza. Bussbiljetter kan man köpa på flera ställen online, här är en av dom:
https://busticket4.me/EN/1346-1161/bus/bus-from-Dubrovnik-to-Petrovac

Tips för att boka sin resa
Man kan söka biljett på Momondo:
Köpenhamn-Podgorica (Montenegro)
Köpenhamn-Dubrovnik (Kroatien)
Man kan även titta om det finns flyg till en annan flygplats i Montenegro som heter Tivat. Men jag tyckte att jag såg flera flyg att flyga från Köpenhamn till dom två andra flygplatser, gör gärna din egen research!

Det billigaste resan till Podgorica med  Ryanair är 150 kr en väg, men det är från Skavsta Stockholm. Om du befinner dig kring Stockholm i den tiden kan det vara värt att kolla upp (SJ har sommarpriser fram till 18/8).

Som svensk medborgare behöver man inget visum till Montenegro.

Montenegro Yoga Retreat

Har du frågor om Montenegro Retreaten?
Hör av dig till läraren Vigyana Shakti (som ska hålla retreaten) via email info@sydsverigeyoga.se eller ring 0721 90 2299.

Anmälan till Montenegro retreat den 3-10 augusti 2019